Een hond in een zak!

KLIK HIER om de reportage te starten...jawel mensen dit is België!!

Kijk ook even op volgende site aangaande broodfok.  

Op zoek naar een pup!?

Goede hondenfokkers vind je via de rasvereniging van het gewenste ras: contactgegevens van rasverenigingen kan je vinden op de site van de KMSH. (Let bij een bezoek aan een fokker wel steeds op de punten vermeld in "punt 2", want ook bij de zogenaamde 'goede' fokkers kan er veel kaf tussen het koren zitten). Bezoek dus eerst verschillende fokkers, stel uitvoerig vragen en beslis pas dan om bij die bepaalde fokker een pup te gaan halen.

1. Waaraan herken je een malafide fokker?
* Een malafide fokker fokt honden op grote schaal en heeft meerdere rassen en nestjes tegelijk zitten. De teefjes worden elke loopsheid gedekt.
* Pups van een malafide fokker worden niet grootgebracht in een huiselijke/sociale omgeving, maar eerder in een stal, loods of donker hok.
* De fokteven worden wanneer ze te oud zijn om nog pups te ‘produceren’ geliquideerd of in het beste geval in een asiel geplaatst. Zij moeten plaats maken voor jonge bruikbare teefjes.
* Bij een malafide fokker worden de ouderdieren niet onderzocht op erfelijke ziektes/aandoeningen, ze hebben geen gedragstest ondergaan en ze hebben helemaal geen attest dat ze goed bevonden werden om mee te fokken, nee er wordt gewoon gefokt met eender welke teef die pups kan voortbrengen. (beeld eens in wat voor gevolgen dit heeft voor hun pups kwa ziektes, gestoorde karakters, ....).
* Een malafide fokker vraagt u niet uit over de reden waarom u de pup wilt en wat u ermee gaat doen in de toekomst. Voor hem telt enkel verkopen.
* Ze hebben vaak verkooppunten waar de pups in glazen bakjes of kooitjes zitten. De moederdieren zitten verdoken
in de schuren of stallen en krijg je nooit te zien.
* Een malafide fokker laat pups te vroeg naar de eigenaren gaan. Er wordt trouwens ook gesjoemeld met de geboortegegevens, zodat pups van 6 weken verkocht worden als pup zijnde van 8 weken.
* Verdoezeld de ware afkomst van de pups zodat ingevoerde pups verkocht worden met Belgische paspoort met daarin de inentingen die in werkelijheid nooit zijn toegediend met alle gevolgen van dien (zieke pups).
* Een malafide fokker zal je niet bijstaan indien er zich problemen voordoen in de puberteit.
* Indien je door omstandigheden niet meer voor de hond kunt zorgen zal een malafide fokker niet helpen bij het herplaatsen of opvangen van de hond.
* !! Let op!!! Een mooie website en verzorgde winkels zeggen niet alles! Ze verdoezelen enkel het dierenleed die erachter schuilt.
* Vaak geven ze een garantiepapier mee maar vergeten te zeggen waaraan allemaal moet voldaan worden.

2. Waaraan herken je een goede fokker?
* Fokt maximum 2 rassen.
* Laat u kennismaken met de moederhond (en indien aanwezig de vaderhond).
* De ouders zijn onderworpen aan gezondheidstesten, gedragstesten en moeten een fokcertificaat hebben behaald op een show of selectiedag.
* Laat de ouders eerst genoeg volwassen worden vooraleer er een nestje mee te doen.
* Laat genoeg tijd tussen de nestjes om het herstelproces van de moeder te garanderen en beperkt het aantal nestjes per teef.
* Heeft de werpkist in huiselijke sfeer staan.
* Zorgt dat de pups een eerste socialisatie in het nest gekend hebben, samen met de moeder en laat u als toekomstig eigenaar toe meerdere keren de pups te bezoeken.
* Stelt heel wat vragen aan kandidaat-kopers over wat ze met hun hond van plan zijn: huisvesting, opvoeding, eventuele training of hondensport.
* Staat ook na de verkoop klaar met raad en daad en is steeds bereid te helpen als er probleempjes zijn,
zowel op medisch gebied (als gevolg van de fok) als op vlak van gedrag.
* Werkt met een degelijk koopcontract waar zowel u als de fokker zelf alle baadt bij heeft. (het kopijblad met 1j garantie van bij de broodfokker geldt meestal niet).
* Kan u alle documenten (mbt: gezondheid, karakter, uiterlijk) van de ouders laten zien.
* Laat niet alleen de toekomstige koper vragen stellen maar stelt er zelf ook minstens evenveel.
* Laat de pups pas vanaf 7 a 8 weken naar de eigenaar gaan met alle nodige inentingen en in het bezit van een geregistreerde chip.
* Stuurt of brengt de stamboompapieren, vanaf ze die in het bezit hebben, naar u thuis.
* Laat de honden waar niet meer wordt mee gefokt thuis genieten van een knus, aangenaam en waardig pensioen voor de rest van hun leven.

3. Een broodfokker heeft toch veel rassen te koop? Dan heeft hij er toch wel verstand van?
Integendeel!! Het is onmogelijk om van alle rassen voldoende verstand te hebben. Elk ras heeft specifieke eigenschappen waarvan men voldoende kennis moet hebben om op een goede manier nakomelingen te kunnen fokken en opvoeden. Dit is onmogelijk als je fokt met een twintigtal rassen tegelijk. Een goede fokker verdiept zich in alle aspecten van een bepaald ras. Een goede fokker weet ook welke mogelijke ziektes er typisch zijn voor een bepaald ras, en doet al het mogelijke om zijn pups hiervan te vrijwaren. Zo gaat hij soms maandenlang op zoek naar een juiste reu om bij zijn teef te passen. Een goede fokker heeft ook voldoende kennis van genetica. Een goede fokker zal zich niet inhouden om te weigeren jou een pup te verkopen indien hij denkt dat je niet de juiste eigenaar bent voor het ras door hem gefokt. Een broodfokker doet dit niet, die wil zoveel mogelijk verkopen en het maakt niet uit waar en bij wie hun pups terechtkomen.

4. Waar moet ik dan wel een hond kopen? De meeste pups van een goede fokker zijn zo duur!
Het is een fabeltje dat broodfokpups per definitie goedkoper zouden zijn. Bij malafide fokkers vind je hondjes van 120 Euro tot 1200 Euro en meer, afhankelijk van het ras, de leeftijd en soms ook het geslacht. Bovendien mag je niet vergeten dat vele broodfokhondjes niet in optimale gezondheid zijn door veelvuldig en onzorgvuldig fokken. Het kleine verschil dat je betaalt bij een goede fokker en waarvan je denkt dat je het uitspaart door de aankoop van een "iets" goedkopere broodfokpup, geef je uiteindelijk vaak dubbel en dik terug uit aan dierenartskosten. Honden kosten trouwens gedurende hun hele leven veel geld: vaccinaties, kwaliteitsvoeding en hondenschool lopen al gauw op. Als je de uitgaven over het hele leven van de hond bekijkt is de kost van aankoop echt verwaarloosbaar.

5. Waarom moet ik de ouderdieren van mijn pup zien?
Broodfokkers met meerdere nesten nemen het vaak niet zo nauw met welke ouders bij welke pup horen. Bovendien kunnen de ouders van de pup broer en zus zijn, of vader en dochter, dat komt u nooit te weten aangezien er geen officiële afstammingspapieren zijn. Dit leidt heel vaak tot pups met zware erfelijke aandoeningen die in de eerste plaats niet onmiddellijk zichtbaar zijn maar pas na maanden aan het licht komen. Het is vooral belangrijk dat u het karakter van de moederhond ziet want vele broodfokteefjes zijn angstig of karaktergestoord en dit wordt grotendeels doorvererfd naar de pups.

6. Bij broodfokker X zien de pups er gezond uit en staan onder dierenartsencontrole.
Waarom het toch niet doen?

* Zelfs al zien de pups er gezond uit denk dan even aan de teefjes die moeten meedraaien in de broodfok. Aan hun fokteven wordt weinig aandacht besteed, ze mogen niet veel kosten met zich meebrengen (verzorging en voeding bijvoorbeeld) en krijgen helemaal geen aandacht (geen aai, geen knuffel, geen spelletje of wandeling) maar moeten vooral veel opbrengen. Dit gaat dan ten koste van hun mentale en fysieke welzijn, alleen krijgt u dit als koper niet te zien.
* De pups zitten achter glas, in bakken of worden in huis gehaald als bezoek zich aanbied, ze hebben geen contact met dagelijkse handelingen zoals de stofzuiger, deuren die dichtslaan, televisie,.. Een gezond uitziend broodfokpupje is dus vaak helemaal niet goed gesocialiseerd, wat nochtans één van de belangrijkste taken van de fokker is.
* Sommige pups zijn ook moeilijk zindelijk te krijgen doordat ze steeds in hun veel te kleine verblijfplaats hun behoeftes hebben moeten doen. Het natuurlijke proces van zindelijk worden wordt daardoor geblokkeerd.
* Door een pup in een winkel te kopen houd je deze ellende in stand en kunnen deze wanpraktijken doorgaan, dus denk 2x na voor u ergens een pup koopt want zo bespaart u jezelf als toekomstig hondenbezitter veel ellende. Ga op zoek naar een goede fokker waar u ziet dat het welzijn van de ouderdieren en hun pupjes voorop komt, want ook al hebt u "die stamboom niet nodig" zo kunt u toch met een gerust geweten verder leven want de ouders van jouw pup hebben tenminste wél een gelukkig, liefdevol en respectvol leven.
 
Op de site van dierenasiel Animaltrust te Melle vind u enkele foto's van broodfokhondjes die door hun zijn opgehaald in één van de vele broodfokkerijen in België, KLIK HIER.