DE FRANSE TESTEN.

De CANT ofwel certificat d'aptitudes naturelles au troupeau.

Aangezien de Beauceron van nature een veehoeder is hebben ze in Frankrijk de CANT, bij deze test kijkt men in hoever de hond dit van nature nog in zich heeft, deze test is enkel mogelijk voor honden die tussen 6 en 18 maand zijn.

Eerst wordt er een proef afgelegd die aantoont dat de hond sociaal is met mensen en andere honden, daarna kijkt men of de baas zijn hond onder controle heeft.

Dan wordt er begonnen aan het troupeau gedeelte, er wordt gelet op 4 gedragingen, 1. les aptitudes bergères (aanleg voor te herderen) 2. intérets au troupeau (intresse in de kudde) 3. approche du troupeau (het benaderen van de kudde) 4. contact avec le troupeau (contact met de kudde).

De CSAU ofwel certificat de sociabilité et d'aptitude à l'utilisation.

Bij deze test wordt gelet op het socialegedrag en het werkgedrag.

Er word gekeken of de hond sociaal is naar mens en dier (de hond wordt achtergelaten bij een vreemde persoon tot zijn baas terug is), de chip of tatoeage wordt gecontroleerd en er worden enkele gehoorzaamheidsoefeningen uitgevoerd zoals, dicht wandelen aan de leiband (slalom tussen mensen met hun hond), dicht wandelen zonder leiband, hond achterlaten en daarna oproepen, hond achterlaten en uitzicht gaan de hond moet hier minstens 30sec blijven liggen tot de baas terugkomt, ...

De TAN ofwel test aptitude naturel.

De Fransen laten de honden die ingezet worden voor de fok een officiële rasspecifieke karaktertest afleggen,
deze test hanteren zij al sinds eind 1963.

Bij de Franse karaktertest is het de bedoeling om de Beauceron zijn natuurlijke gedragsaanleg te testen dus het testen van het karakter zoals die beschreven staat in de rasstandaard, dit bestaat uit 3 onderdelen namelijk 1. coup de feu (het pistoolschot) 2. baton (bedreiging met een stok) 3. sociabilité (sociale aanleg).

De hond krijgt bij het betreden van het veld een lange lijn aan zo kan de begeleider samen met zijn hond een wandeling maken op het terrein met een lange losse lijn en worden er in achteraanzicht 1 à 2 schoten met een 9mm gelost, dan gaat de eigenaar en zijn hond stilstaan en worden terug 1 à 2 schoten gelost in vooraanzicht, telkens kijken de keurders hoe de hond hierop reageert, daarna wandelt de geleider met hond iets verder en komt er een persoon naar hun toe die met een zwaaiende stok vanop korte afstand de hond bedreigd en weer kijken de keurders hoe de hond hierop reageert, bij het derde onderdeel wandelt de geleider met hond richting de persoon die hem net heeft bedreigd met een stok maar hij heeft de stok nu weggelegd en gaat de hond heel vriendelijk benaderen en opnieuw kijkt de keurder hoe de hond reageert.

De hond mag tijdens de hele test geen enkele angst, onzekerheid of vluchtgedrag vertonen, ze moeten vrij, moedig en franc zijn maar nooit vals. Het wordt ook niet geaprecieerd door de keurmeester als ze aan de reactie van een hond zien dat er teveel op doorgetraind is, keurmeesters verkiezen het naturelle karakter van een hond.

Ondermeer deze karaktertest heeft een hond nodig om een cotation te verkrijgen, dit is een puntensysteem dat ze in Frankrijk hanteren en die de kwaliteitsverschillen aangeeft zowel kwa uiterlijk als karakter.

Het behalen van een Franse cotation krijgt zowel in Frankrijk als daarbuiten heel veel aanzien.

Hieronder de verschillende cotations die een hond kan krijgen, het gaat van 0 tot 6.

Voor cotation 1 tot 6 moet de hond minstens 12 maand zijn en getest zijn op heupdysplasie en hd-vrij zijn (dus HD A of B), ze worden officieel gemeten/gekeurd om te zien of ze binnen de rasstandaard zijn en moeten een geslaagde karaktertest afleggen.

Cot 5 (Elite B) en het hoogste Cot 6 (Elite A) kunnen enkel verkregen worden op basis van wat de nakomelingen van een hond presteren, ook als het ouderdier overleden is kan men de cot 5 en 6 nog toekennen.

Cot 0 = de hond voldoet niet genoeg aan de rasstandaard.

Cot 1 = Confirmé = de hond heeft geen diskwalificerende fouten en voldoet aan de rastaandaard. Showresultaat/morphologie een zeer goed of uitmuntend (dit komt overeen aan het in België vereiste fokcertificaat) voor een confirmé wordt geen karaktertest uitgevoerd. Deze cotatie kan verkregen worden op een gewone hondenshow, Beaucerondagen, regionale of nationale d'élevages.

Cot 2 = Premier choix = showresultaat/morphologie zeer goed of uitmuntend en uitmuntend op de karaktertest. Deze cotatie kan verkregen worden op Beaucerondagen, regionale of nationale d'élevages.

Cot 3 = Exellent = showresultaat/morphologie uitmuntend en karaktertest uitmuntend. Deze cotatie kan verkregen worden op een regionale of nationale d'élevages.

Cot 4 = Recommandé = showresultaat/morphologie uitmuntend-PLUS en karaktertest uitmuntend. Deze cotatie kan enkel verkregen worden op de jaarlijkse Nationale d'Elevage, het grootste Beauceronevenement in Frankrijk waar ongeveer 500 à 600 Beaucerons aanwezig zijn en waar verschillende Beaucejes een gooi proberen te doen naar hun Cotation 4 - Recommandé.

Cot 5 (Elite B) = deze kan enkel bekomen worden aan de hand van wat hun nakomelingen presteren, voor Elite B heeft de ouderhond zelf geen cot 4 behaald.

Reuen : 8 nakomelingen waarvan minstens 2 nakomelingen met cot 4 en 6 nakomelingen met cot 3, afkomstig uit minstens 2 verschillende moederhonden maar niet meer dan 6 moederhonden.

Teven : 5 nakomelingen waarvan minstens 2 nakomelingen met cot 4 en 3 nakomelingen met cot 3, afkomstig uit minstens 2 nesten. De elite-benaming wordt toegekend door commission d'élevage en goedgekeurd door het comité van de Franse Beauceronclub.

Cot 6 (Elite A) = hetzelfde als voor de Elite B maar de ouderhond moet zelf ook een cot 4 hebben gehaald. De elite-benaming wordt toegekend door commission d'élevage en goedgekeurd door het comité van de Franse Beauceronclub.